WITHOUT SANCTUARY
Lynchningar som vykort.

Fotografier från Amerikas mörka historia

Bilden Hus, Sundsvall

I början av 1800-talet gav den åldrige Goya ut sin etsningssvit Los Desastres de la Guerrra eller som konstnären också angett som möjlig titel: ”De olycksbringande följderna av det blodiga kriget i Spanien mot Bonaparte och angripande anfall.” Kanske är det första gången i människans historia som krigets fasor skildras i så ohyggliga bilder. Goya avsåg inte att denna bildsvit skulle offentliggöras, eftersom tyckte han den ”alltför tydligt blottställde mänskliga avgrunder”.

Idag översköljs vi, av tvivelaktiga orsaker, av ohyggliga bilder av lidande och smärta. Vi måste fråga oss varför.

Bilder av kriget och våldet som ädelt och ärorikt har historien sett mycket av, men den märkliga fascinationen för plågan har aldrig gjort sig så synlig som nu.

Den samling av vykort från Amerikas mörka historia som nu visas på Bildens Hus lyfter fram de avgrunder som ett till synes fredligt samhälle bär på; lynchningar av de egna medborgarna. I namn av lagen om rätten att försvara sig och skipa rättvisa grundlades en hemsk sida av det amerikanska som senast gjorde sig påmind med de fasansfulla bilderna av skändningarna av fångarna i Irak.

Mellan åren 1880 och 1950 miste fler än 5000 människor sina liv genom lynchning i Amerika. Brottslingar, främst svarta, greps, förnedrades och hängdes, utan rättegång, i närmsta träd eller knuffades med rep om halsen ut från ett tak eller en bro. Allt tycks ha skett till de närvarandes jubel. Tillställningarna fotograferades med dåtidens kameror och de bilderna skickades sedan som vykort till vänner och bekanta. Det är fasansfullt.

.

Egentligen är bilderna för svåra att se utan att förlora balansen.
De visar på ett trauma som Amerika bär på som ännu inte bearbetats. Utställningen med dessa makabra vykort ger oss ändå en slags förklaring till hur de ohyggliga skändningarna av fångarna Irak var möjliga. De hade sitt upphov i Amerikas egen mörka botten.

Torgny Åström

Utställningen på Bildens Hus visas för första gången i Europa.

Tillbaka

volym